Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Γκιόζο γκιόζο καραγκιόζο

ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ(*)

Γκιόζο γκιόζο καραγκιόζο
Γράφει ο Σταύρος Τραγάρας


* Από τα θέματα της επικαιρότητας, το πιο επίκαιρο η κατάρρευση της οικονομίας και η εθνική ταπείνωση και μάλιστα σε καιρό ειρήνης. Μπορεί να τα πει κάποιος και σκέτα «επίκαιρα», όπως στον παλιό κινηματογράφο. Το κυρίως έργο ακολουθεί και θα είναι θρίλερ.
* Ποιος φταίει για την πτώχευση; Άντε πάλι. Ο Χατζηπετρής.
* Στην Ιαπωνία θα έκαναν χαρακίρι. Στην Κίνα θα τους εκτελούσαν. Σε ένα κανονικό κράτος ακόμα και Αφρικανικό οι περισσότεροι θα ήταν μέσα για πολλαπλά κακουργήματα. Παντού θα παραιτούνταν και, εννοείται, θα ντρέπονταν. Στην Ελλάδα βγαίνουν στις τηλεοράσεις και δίνουν παράσταση. Κανένας τους δε λέει να ξεκουνήσει… (από τραγούδι του Νικόλα Άσιμου).
* Απ’ την ισχυρή Ελλάδα του κ. Σημίτη, στην επανίδρυση του κράτους του κ. Καραμανλή και στη νέα αρχή του κ. Παπανδρέου. «Το δγιολί το πιλιλί». Ή «Το γδι το γδοχέρ και το κοπανοχέρ». (Λημνιές συτχιές).
* Γιώργος Παπανδρέου: Θα το κερδίσουμε το στοίχημα της οικονομίας. Αν δείτε ότι το χάνετε, εκτός από το στοίχημα, υπάρχουν κι άλλα τυχερά παιχνίδια.
* Ν.Δ.: Η εξασκούσα το αρχαιότερο επάγγελμα και μάλιστα καλντεριμιτζού, που κάθε φορά που την πιάνουν στα πράσα αποφασίζει στα λόγια να…αγιάσει.
* Πασόκ: Στην αρχή ήταν ελπιδοφόρο, μετά έγινε κατεστημένο, μετά καθεστώς, μετά διεφθαρμένο, μετά γραφικό, μετά επικίνδυνο, μετά βρυκόλακας. Μετά;
* ΚΚΕ: Είμαστε η μόνη αριστερά. Συγνώμην, αριστερά μπαίνοντας ή βγαίνοντας;
* ΛΑΟΣ: Ράους…σνελ, σνελ.
* ΣΥΝ: Ζεν μ’ αλέσουν τα σάκαλα, σέλω να παίτσω κλυφτσάνα.
* Τι έγινε ρε παιδιά; Μετά τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό εναλλάξ, μας απομένει μόνο ο αλκοολισμός.
* Σε όλους έκοψαν 13ο και 14ο μισθό. Στα τσανάκια της βουλής; Μα, τον 17ο.
* «Επίδομα» για αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού ανά βουλευτή, αξίας 5.500 ευρώ, αποφάσισε η βουλή. Ορθόν, για να επικοινωνούν ηλεκτρονικά με τους…πελάτες τους. Η διεύθυνση είναι: www. Ta kaname skata.gr
* Μα 5.500 ευρώ είναι πολλά. Να το δούμε. Δυο μέτρα πανί άσπρο κάμποτο και ένα κερί, αρκούν για παράσταση καραγκιόζη, που είναι και η δουλειά τους. Άντε όλα να κάνουν τρία ευρώ. Για καραγκιόζηδες δεν χρειάζονται φιγούρες, θα παίζουν οι ίδιοι. Ε, ναι, πολλά είναι. Υπάρχει μια διαφορά 5.497 ευρώ.
* Μα το ΔΝΤ ήταν μονόδρομος, αλλιώς θα προέκυπτε αδυναμία πληρωμών. Ε, καλά, αν είναι έτσι…Να ρωτήσω κάτι; Ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας τώρα με το ΔΝΤ θα προχωρήσει, ή θα μείνει το έργο τόσων ετών μισό; Επί θετικής απαντήσεως, παρακαλώ βάλτε μέσα και λίγη βαρβαρότητα, γιατί ο πούρος σοσιαλισμός είναι βαροστόμαχος.
* Τόσο κακό είναι το ΔΝΤ; Γιατί φοβάται ο κόσμος; Δε φοβάται το ΔΝΤ. Φοβάται ότι αυτοί οι αγύρτες μπορεί να ξεγελάσουν και το ΔΝΤ. Και τότε μηδέν έλεος.
* Απ’ τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Κωστάκη και το Γιωργάκη. Αυτό τα λέει όλα. Ναι, ομολογουμένως, αυτή η εξέλιξη θα προκαλούσε σύγχυση και στο Δαρβίνο.
* Τι να πει κανείς. Οι πολιτικοί μας είναι ερασιτέχνες με επαγγελματικές αμοιβές.
Είναι όμως συνεπείς. Επί τριανταπέντε χρόνια κάνουν συνέχεια μαλακίες.
* Πώς θα χαρακτηρίζαμε τη σημερινή κατάσταση; Μα, το άθροισμα των… επιτυχιών των τελευταίων είκοσι χρόνων, τουλάχιστον.
* Πάντως η κυβέρνηση κάνει και έργο, π.χ. το σχέδιο «Καλλικράτης» για περιορισμό των δήμων. Σωστό. Και μόνο που θα καταργηθεί ο Δήμος Ατσικής με όλους αυτούς τους φωστήρες του είναι λόγος πανηγυρισμού.
* Κι άλλα έργα έχει κάνει, αλλά τώρα δεν τα θυμάμαι. Ε, σιγά - σιγά, ένα - ένα κάθε φορά. Και με το ένα χέρι.
* Πίκρα, Και μέσα σ’ όλα αυτά πήρε και ο Παναθηναϊκός το νταμπλ. Γαύροι διαπλεκόμενοι του Κόκκαλη, ο λαός στην εξουσία. Σιγά ρε παιδιά και γω Ολυμπιακός είμαι, μη βαράτε, για πλάκα το είπα.

(*) Σιγά μην είναι ευθυμογράφημα.

2 σχόλια:

nikos είπε...

Για άλλη μια φορά τα είπες όλα όχι με λίγες κουβέντες ένα είναι γεγονός ότι από εδώ και πέρα ,και τουλάχιστον για μια δεκαετία θα έχουμε ΠΑΣΟΚ η ΝΔ στην κυβέρνηση και ΔΝΤ-ΕΕ στην εξουσία άρα γιατί να κάνουμε εκλογές αφού έτσι κι αλλιώς απλά εντολές θα εκτελούν.. . απελπισία απαξίωση ενός ολόκληρου λαού που έχει και αυτός τις ευθύνες του. αλλά άλλοι ,για το δικό τους συμφέρον, φρόντισαν να καλλιεργήσουν.

nikos είπε...

πάντα το έλεγα όταν έχεις κέφια ... είσαι φανταστικός