Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Λε μαλάκες

ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ

Γράφει ο Σταύρος Τραγάρας

            Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι είπε ότι οι λεγόμενοι αγανακτισμένοι είναι κομμουνιστές ή φασίστες ή μαλάκες (con). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μίλησαν για χυδαιότητα. Προφανώς οι της ΝΔ ταυτίστηκαν με τους μαλάκες αφού ως γνωστόν δεν ανήκουν στις δύο πρώτες κατηγορίες, όμως απορία προκάλεσε η αντίδραση του ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ αφού ο κ. Πάγκαλος τους ενέταξε σε διαφορετική κατηγορία από τους μαλάκες. Επειδή το θέμα είναι αρκούντως σοβαρό, θα επιχειρήσω μια μικρή ανάλυση από φιλολογικής και λαογραφικής απόψεως.
           Η ελληνικότατη λέξη «μαλάκας» εκτός από τον αυνανιζόμενο σημαίνει και τον βλάκα, τον αφελή, το κορόιδο, αλλά και τον αποχαυνωμένο λόγω καταχρήσεων ή μαλάκυνσης εγκεφάλου. Η λέξη μαλακία, αναφέρεται συχνάκις σε αρχαία κείμενα, π.χ. Θουκυδίδου, Επιτάφιος του Περικλέους: «φιλοκαλούμέν τε γαρ μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας», ή Δημοσθένους: «τούτους διά ραθυμίαν ή μαλακίαν εγκαταλείπειν τα τε των προγόνων έργα και τα συμφέροντα της πατρίδος». Επίσης σε θρησκευτικά κείμενα, όπως π.χ. στην Καινή Διαθήκη, Ματθαίου: «και θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ», ή στην Παλαιά Διαθήκη: «τον δε Βενιαμίν τον αδελφόν Ιωσήφ ουκ απέστειλε μετά των αδελφών αυτού…μήποτε συμβή αυτώ μαλακία». Η εν λόγω λέξη πλην του αυνανισμού μπορεί να σημαίνει τη βλακεία, μαλακότητα, φυγοπονία, μαλθακότητα χαρακτήρος, λεπτότητα, εκθήλυνση, χαυνότητα, ανανδρία, κιναιδεία, σωματική ή ψυχική εξασθένηση, αδυναμία, ασθένεια, μάλαξη, διαστροφή, γαλήνη, αταραξία, κάλμα, μπουνάτσα, κλπ. Ο κ. Πάγκαλος που θεωρείται ευφυής, δηλαδή καθόλου «μαλάκας», συνειδητά μάλλον κάνει προκλητικές δηλώσεις, με κίνδυνο όμως να εισπράξει τους χαρακτηρισμούς «χοντρομαλάκας», «πολλά κιλά μαλάκας», «γερομαλάκας», «μαλάκας στο τετράγωνο», ή λόγω θέσεως «αρχιμαλάκας». Οι Έλληνες ενώ αυτοχαρακτηρίζονται πολλάκις μαλάκες, σκίζουν τα ρούχα τους αν τους αποκαλέσει κάποιος άλλος με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Προς διάκριση των ψηφοφόρων πολιτών προτείνουμε εξειδικευμένους όρους: Για μεν του πασόκους, που πρώτοι ήταν υπέρ της αυτοδιάθεσης, το «μαλάκας με πατέντα», για τους νεοδημοκράτες το «καραμαλάκας», για τους συνασπιστές το «μαλακιστήρι», για τους ορθόδοξους κομμουνιστές το «μαλακώφ» ή «μαλάκοβιτς» και για τους καρατζαφερικούς τα αρχαιοπρεπή «μάλαξ» και «μαλακίων» ή το εθνοπατριωτικό «μαλάκας με περικεφαλαία». Υπάρχει και ιεραρχική διαβάθμιση του μαλάκα ως ακολούθως: Αρχιμαλάκαρος, μαλάκαρος, τριμάλακας, μαλάκας, μαλακάκος, μαλακίδης, μαλακούλης, μαλακιστήρης.
          Οι Λήμνιοι, περιβόητοι βωμολόχοι, παραδόξως δεν χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη μαλάκας. Παλιότερα υπήρχε στο Μούδρο ο γιατρός Μιχαήλ Μαλάκας και μπορούσες να ακούσεις συχνά τη φράση, ακόμα και από γυναίκες, χωρίς να προκαλεί κάποια συστολή: «Σαν αρρουστήσαμ πήγαμ στου γιατρό του Μαλάκα». Επίσης το τυρί αμέσως μετά το πήξιμο του γάλακτος, το ονομάζουν μαλάκα ή μαλακούρα. Οι συμπατριώτες όμως δίνουν ρεσιτάλ στα συνώνυμα του μαλάκα, ως ακολούθως: Μαλακιαζμένος, μαλακοπίτερας, μαλακαντριγιάς, κλαρινιτζής, οργανοπαίχτ’ς, δαρτ’ς, ζμαλακιαστής, μπουμπουν’στής, μπούμπναρος, μαλάς, μπαντανάς, μπεγλεράς, μπλατζωτής, μπογιαντ’στής, νταβουλτζής, ντρομπαρστής, σαλαμαστρατζής, μαστχοπαραγωγός, γκρασαδόρος, τσουτσλοβουτεράς, χαδοτσουτσλάς, τσουτσλολέχαρος, σφετζοβγάλτ’ς, κλπ. Για τη λέξη «μαλακία»: Βρόντμα, κοπάν’ζμα, μαλακό κλαρίνο, μαλαχτήρ, χρι μπαντάνιαζμα, μπασαδγιόλιαζμα, σοφάντ’ζμα, μαντολίνο, μπεγλέρα, μπουζναροπαίξμο, μπουμπούν’ζμα, τσουτσλοτσάκ’ζμα, ντρομπάρζμα, ντρούμπα μαρίνα, ντρούμπα με το χνι, τσουτσλοσφεντογόνιαζμα, ογρό εργόχειρο, πετσοτράβμα, ντουβαρόχριζμα, κλπ.
           Αγαπητοί αναγνώστες, συμπαθείς, συνμαλάκες και ομοιομαλακοπαθείς εν τω Μαλακιστάν, αν σοκαριστήκατε, πάρτε το πιο μαλακά και μη ταρασσέσθω υμών η καρδία. Ένα παιχνίδι λέξεων είναι μόνο. Καλύτερα να παίζει κανείς με τις λέξεις, παρά με τα χέρια. Προσοχή λοιπόν στις επαναληπτικές κινήσεις των χειρών, ιδίως κατά τη μέρα των εκλογών. Γιατί το πολύ το τάκα – τάκα, κάνει το παιδί μαλάκα. Ευτυχείτε.

2 σχόλια:

Ninet Sko είπε...

Να σοκαριστούμε;;Σιγά...αυτό μας έλειπε μετά από τόοοοσα χρόνια που το αποδείξαμε δια της ψήφου. Κι αν δεν το καταλαβαίναμε, μας απέδειξαν οι πολιτικοί μας πόσο μαλάκες μας θεωρούσαν,αφού κατάφερναν και τους πιστεύαμε, συγχωρώντας τους τις μαλακίες που μας έλεγαν και το κυριότερο που έκαναν!Πολύ ωραία η διατριβή σας για την πιο εύχρηστη ,μάλλον, λέξη της γλώσσας μας.Να μας ευθυμείτε πάντα.

Σταύρος Τραγάρας είπε...

Γεια σου Νινέτ.