Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Η οικονομική κρίση στα Λημνιά

Η οικονομική κρίση στα Λημνιά

(Σκιάχτρο. Φωτο. Μπάμπης Κουρεμέτης)

Γράφει ο Σταύρος Τραγάρας

Η οικονομική κρίση, που αποκαλύφθηκε ότι δέρνει την Ελλάδα, με τα τεράστια ελλείμματα και η ενδεχόμενη πτώχευση, έχουν διαμορφώσει ένα γενικό κλίμα παγωμάρας. Διάφορα ερωτήματα προκύπτουν συνεχώς. Θα προσπαθήσουμε εν τάχει να απαντήσουμε σε μερικά, με τρόπο Λημνιό και χιουμοριστικό, γιατί ότι είναι να γίνει θα γίνει, αλλά να μη μας σβήσουν και το χαμόγελο.
*Γιατί άφησε η απελθούσα κυβέρνηση να φτάσουμε ως εδώ; Τι έκανε ο πρώην πρωθυπουργός; «Γάμνιε και σφύρζε. Ακόμα και το χοζμέτ αγγαργιά τόκαμνε».
*Κι όταν μας έλεγε πριν ένα χρόνο ότι η Ελλάδα είναι θωρακισμένη, μας έλεγε λόγια του αέρα; «Όποιος αγέρα μαγειρεύ’, καπνό θα γεματίσ’».
*Και τώρα γιατί δεν μιλά; Πού είναι; «Αγέρας στ’ αρχίδια τ’».
*Οι πολιτικοί φαίνονται αιφνιδιασμένοι. Πώς δεν πήρε κανείς χαμπάρι; «Τ’ αγγειά τς κνιένταν αλλά δε βροντούσαν».
*Μα ήταν τόσο άδεια τα ταμεία; Τι άφησε η Νέα Δημοκρατία; «Τ’ αποτέτοια μ’ σε αφήνω, τα αποκατνά, με μελάν’ και κοντλοφόρο, κι πογραφή πλατγιά».
*Μα δεν φταίει μόνο η ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα ίδια κάνουν τριάντα χρόνια. Διορισμοί, ρεμούλες, κλεψές, χρηματιστήρια, ομόλογα, βατοπέδια, εξοπλισμοί, λεηλασία των ταμείων. Και ο ένας αθωώνει τον άλλον. «Εμείς θα ν’ αγαπιόμαστε
κι όποιος ζουλεύ’ ας σκασ’, απ’ το μποκόρδαφνο το ζμι, να πιει να τον περάσ’».

*Μα άλλα μας έλεγε ο νυν πρωθυπουργός προεκλογικά. «Λόγος πόρδος».
*Έλεγε ότι θα είναι κοντά στον εργαζόμενο, ενώ τώρα, να μειώσεις μισθών, να φόροι. «Όσουπ να είχε θέρζμα, Βασίλη μ’ και Βασίλ’, και σαν αποθερίσαμ, πού σ’ είδα βρε κασίδ».
*Εκτός από φόρους, πρέπει να υπάρξει και ανάπτυξη. Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης; "Στ' μπετσάρα πόναι κρεμαζμέν', στ' μπροστνοκατνή τη μπόρτα, α βάλω ένα κόκκαλο, να νέναι ούλο όρτα".
*Και οι υπάλληλοι της βουλής παίρνουν δεκαέξι μισθούς. "Το θκο μας το παιδί, έναι μόσκος στο χαρτί, αλλά τς γ'τόν'σσας μας ο γιος, έναι λαδοπότκαρός".
*Κρίσιμη η κατάσταση, αλλά ελάχιστα έκοψαν οι βουλευτές απ’ το μισθό τους, και παίρνουν και δυο συντάξεις. «Τα θκα σας έναι σύκα και ζλούνε, τα θκα μας έναι καρύδια και βροντούνε».
*Ο πρωθυπουργός πήγε και στη Γερμανία. Τι του έδωσε η Μέρκελ; «Άδειες κανάτες, πορδγιές γεμάτες».
*Ναι, μα έχει οργώσει την υφήλιο, κανείς δε μπορεί να το αρνηθεί. Αν μη τι άλλο αυτό χρειάζεται αντοχή. «Ο δγιακονιάρς πρεπ να εχ’ γερά ποδάργια».
*Αλλά και μέσα, δεν έκρυψε το πρόβλημα και πήρε μέτρα. «-Όξω καν’ το δγιακονιάρ, μέσα κούρντ’ζμα το κοντάρ».
*Αρκούν αυτά τα οικονομικά μέτρα, ή θα ακολουθήσουν κι άλλα; Τι λέει η κυβέρνηση; «Τν ακριγιούδα α σε βάλω, μόνε για να ξεγλιαρέψεις, τν άκριγια τν ακριγιανή. Κι άμα θελ’ς να τον χορτάγ’ς, στν αλλ’ την άκριγια α φτάσω, που έναι πισ’ απ’ τ’ μεστμενή».
*Πάντως ασχέτως επιμερισμού ευθυνών, η Ελλάδα κινδυνεύει. Τι λένε τα άλλα κόμματα; Τι λέει το ΚΚΕ; «Μπαμπά, σκέβομαι, τι όμορφες πετρούδες π’ θα κάμναμ άμα χαρνούσαμ τ’ μάντρα μας».
*Μα δεν κυβερνούσε το ΚΚΕ. Νομίζει κανείς ότι συμπαθεί τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Γερμανούς; «Όχ’ ουλ’ τς Γερμανοί, αλλά ένα τουλάστο Γερμανό πρεπ να τον ζμπαθά».
* Δηλαδή τι λέει το ΚΚΕ; Το δγιολί το πιλιλί: "Ατόζεμ μπαμπατόζεμ κι ας χορεύ’ κι ο κώλαρόζεμ".
*Ο συνασπισμός; Ο κύριος Τσίπρας; «Κουρταλάκια παίξετε, κι ο μπαμπάς του έρχεται, και το φέρεν’ κατιτί, τυλιγμένο στο χαρτί, και το φέρεν’ λουκουμούδ, πόχει μέσα φυστικούδ, νταχτιρντί και νταχτιρντί, να χορέψ και να χαρεί, και παπούτσα δε φορεί».
* Ο ΛΑΟΣ, ο κύριος Καρατζαφέρης; Πάντως κράτησε σκληρή στάση απέναντι στη Γερμανία. «Το λιανέλ’ το σκοντλαδέλ’, ζντρόμαξε τς γριγιάς το κνελ’, το λιανέλ’ το ψωλαρδέλ’, ζντρόμαξε τς γριγιάς το μνελ’».
*Ο ελληνικός λαός δεν έχει ευθύνες; Όταν τους διόριζαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες, μόνο με την κομματική ιδιότητα και χωρίς προσόντα, οι πολιτικοί ήταν καλοί; «Δε σε κερνώ να μ’ αγαπάς, σε κερνώ να με κερνάς».
*Πάντως έχουμε και την εναλλακτική λύση της Αμερικής. Ο Ομπάμα δεν θα μας βοηθήσει; «Χρειγιάζομέστε αράπκια για να σνέρτομ» (βοήθεια).
*Πάντως αν δε βοηθηθεί η Ελλάδα και καταρρεύσει, αυτό θα γίνει ντόμινο και θα παρασύρει όλες τις οικονομίες. «Μπαμπά, η ομάδα μας το Πορπούλ έναι πιο καλή, ή η Ρεάλ, π’ βλέπομ στ΄ντηλεόρασ’;».
*Τι θα λέμε τώρα στα παιδιά μας; «Είσαι λεύτερος; Να σέσαι, μα άμα μπαντρευτείς θα ξέσαι».
*Αγαπητοί αναγνώστες ευτυχείτε. Προσπαθήστε να σας επηρεάσουν όσο γίνεται λιγότερο όλα αυτά. Τι θα γίνει τελικά και πού θα καταλήξουμε; «Η μπομπή ναι σα ντ μπορδή, για θ’ ακστεί για θα μυρστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: