Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ



Γράφει ο Σταύρος Τραγάρας

Έληξε αισίως τα ξημερώματα η ιστορία με τους μετανάστες που είχαν βρει κατάλυμα μέσα στη Νομική. Ένα μπράβο σε όλους, που ενεπλάκησαν στο θέμα. Η μετριοπάθεια και η σύνεση ποτέ δεν ήταν κακές. Μπράβο στην κυβέρνηση, που δεν παρασύρθηκε σε ταρζανιές, στον πρύτανη που καθυστέρησε να δώσει το πράσινο φως για επέμβαση, ώστε να προλάβουν να κρυώσουν μερικοί θερμοί εγκέφαλοι, στην αξιωματική αντιπολίτευση για την λογική προσέγγιση, στο ΚΚΕ για την σταθερή τους θέση υπέρ αδυνάτων, στο συνασπισμό και στον κύριο Αλαβάνο για τη διαμεσολάβηση και τη βοήθεια που προσέφεραν, στον κύριο Κουβέλη, ακόμα και στους ακροαριστερούς και στους ακροδεξιούς για την αυτοκυριαρχία τους. Μπράβο στους ίδιους τους μετανάστες για το χαμηλό προφίλ τους. Μπράβο στον άρχοντα που προσέφερε το οίκημά του για να στεγαστούν.
Όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Η βία έχει άσχημο πρόσωπο. Ακόμα και μια σφαλιάρα και ένα σπρώξιμο είναι προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αγαπητοί μου φίλοι ότι και αν πρεσβεύετε, σε όποια κοινωνικοοικονομική ή άλλου είδους κατηγορία και αν ανήκετε, αν το σκεφθείτε λίγο, είστε κερδισμένοι. Αν είστε ευλαβείς χριστιανοί το έλεος είναι επιταγή χριστιανική. Αν είστε κουμουνιστές, είστε υπέρ των κατατρεγμένων. Αν είστε σοσιαλιστές ή φιλελεύθεροι, θέλετε μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο. Αν είστε εθνικιστές και με άτεγκτη θέση υπέρ του νόμου και της τάξης, θυμηθείτε την παράδοση της παλικαριάς που διαθέτετε, ώστε να μην τα βάζετε με αδύναμους. Αν είστε πλούσιοι, σπλαχνιστείτε τους φουκαράδες. Αν είστε φτωχοί, μπορείτε καλύτερα να έλθετε στη θέση αυτών των ταλαίπωρων. Αν το πετσί σας είναι υπερβολικά άσπρο, χαρείτε το σε αντίθεση με το μελαψό των μεταναστών. Αν είστε «ημίαιμοι» και ταπεινής καταγωγής, σκεφθείτε ότι μπορεί να είσαστε στη θέση τους. Αν φρικιάτε για την προσβολή στα «ιερά και όσια» της Νομικής και του Πανεπιστημίου, σκεφθείτε ότι τα Πανεπιστήμια για να είναι πρωτοποριακά και όχι μουσειακά αποστειρωμένα μαυσωλεία, πρέπει να είναι χώρος ανταλλαγής ιδεών, ιδεολογικής σύγκρουσης, ανατροπών, πρόκλησης και ρηξικέλευθης στάσης απέναντι στα λιμνάζοντα πράγματα και ύδατα. Αν θεωρείτε προκλητική τη στάση των νέων που έφεραν τους μετανάστες, δεν πειράζει, κατανοήστε τη νεότητά τους, σκεφθείτε ότι και σεις υπήρξατε νέοι. Αν φοβάστε ότι γίναμε πολλοί και δεν μας χωρά όλους ο τόπος, ηρεμήστε, όλοι περαστικοί είμαστε, όλοι είμαστε προσωρινοί μετανάστες, η γη έχει χωρέσει δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων. Εμείς εξάλλου οι Έλληνες είμαστε φυλή μεταναστών. Ας αφήσουμε τις δικηγορίες και τους αφορισμούς. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο ας το κάνουμε. Κανείς δε γεννήθηκε για να κατακυριεύσει τον κόσμο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενταύθα μέντοι πάντα τ' ανθρώπων νοσεί, κακοίς όταν θέλωσι ιάσθαι κακά.


.z.

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΣΤΑΥΡΟ,αυτα που γραφεις σωστα αλλα καμμια φορα μηπως η ευαισθησια μας κανει και μας εκμεταλεύονται?...λεω μηπως?
Μπες στο voliotaki.blogspot.com.

Επισης θαθελα να αναφερθεις,να πεις μια αποψη ,σχολιο ,για τους μεσογειακους αγωνες(διοργανωση)που μας τους πηρανε "πισω"

συναδελφος

Φυρί-φυρί είπε...

Βάλσαμο οι απόψεις σου γιατρέ.