Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ιστορική αναδρομή του καπνίσματος (Μέρος τέταρτο)

Γράφει ο Σταύρος Τραγάρας


1689-1725. Ο Ρώσος τσάρος Πέτρος ο Μέγας και κάπνιζε και δημόσια υποστήριζε το κάπνισμα.
1699. Στη Γαλλία ο Louis XIV και ο γιατρός του Fagon, αντιτίθενται στο κάπνισμα. Η εισπνοή του τριμένου καπνού από τη μύτη έγινε δημοφιλής πιθανόν γιατί συγκριτικά ήταν πιο διακριτική και κανείς δεν το καταλάβαινε εκτός και αν φτερνιζόσουν. Οι Πορτογάλοι εισήγαγαν το κάπνισμα στην Ινδία, Ανατολική Ασία και Ιαπωνία.
1701-1740. Οι πρώτοι δύο βασιλιάδες της Πρωσίας, ο Φρεδερίκος Ι και ο Φρεδερίκος Γουίλλιαμ Ι, που και οι δύο ήταν μανιώδεις καπνιστές πίπας, έκαναν τα πρώτα «πάρτυ καπνού», των οποίων ο πρωταρχικός σκοπός ήταν το κάπνισμα. Το 1735 ο Φρειδερίκος Γουίλλιαμ Ι και ο φίλος του ο Stanislaus, ο πρώην βασιλιάς της Πολωνίας, συχνά κάπνιζαν πάνω από 30 φορές πίπα από τις 5 το πρωί μέχρι τις 2 το βράδυ.
Στα τέλη του 17ου αιώνα το κάπνισμα είχε εξαπλωθεί στη Σκωτία και στην Ιρλανδία. Το παράνομο εμπόριο καπνού άνθιζε σαν αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας άπληστων μοναρχών.
1706. Η Ελβετία αποφασίζει να απαγορεύσει το κάπνισμα.
Η Γλασκώβη ήταν η πιο κοντινή στην Αμερική πόλη της Αγγλίας και η χρόνια κατάσταση πολέμου στην Αγγλία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατά το 18ο αιώνα σήμαινε ότι ήταν το ασφαλέστερο λιμάνι. Μέχρι το 1720 η Γλασκώβη εισήγαγε πάνω από το μισό του αμερικάνικου καπνού που ερχόταν στην Αγγλία και μέχρι το 1804 ο πληθυσμός της πόλης είχε αυξηθεί πάνω από 70000 κατοίκους. Η ανάπτυξή της βασιζόταν στο νέο αυτό εμπόριο, την εισαγωγή και επανεξαγωγή του καπνού από τις αμερικανικές αποικίες.
Το εμπόριο καπνού της Γλασκώβης ήταν τόσο επιτυχημένο που οι αγγλικοί ανταγωνιστές του (Λίβερπουλ, Μπρίστολ κτλ) συνεργάστηκαν ώστε να κηρύξουν αθέμιτο ανταγωνισμό.όταν απέτυχαν έθεσαν το θέμα στο Κοινοβούλιο.
Η μεγάλη ανάπτυξη της Γλασκώβης λόγω του εμπορίου καπνού οδήγησε στην ανάπτυξη και άλλων κλάδων, όπως η ναυπηγική και η μηχανολογία και τελικά έκαναν τη Γλασκώβη το εμπορικό κέντρο της Σκοτίας.
Το 1725 ο Πάπας Βενέδικτος ΧΙΙΙ επέτρεψε την εισπνοή καπνού ακόμα και μέσα στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου.
1731. Ο John Cockburn ήταν ο πρώτος Άγγλος που κάπνισε πούρο φτάνοντας στις ακτές της Ονδούρας.
1775-1783. Στη Γλασκώβη μία ομάδα αυτοδημιούργητων αντρών που έκαναν το εμπόριο καπνού μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης έγιναν ευρύτερα γνωστοί ως οι Λόρδοι του καπνού. Ήταν μία κλειστή ομάδα που συχνά συνδέονταν εξ αίματος και εξ αγχιστείας, που είχαν κτήματα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και πλήρωναν για τον καπνό με το να στέλνουν αγαθά όλων των ειδών. Όλες τις φυτείες τους και την επιχείρηση του καπνού την πήραν οι επαναστάτες στον Αμερικάνικο Πόλεμο της Ανεξαρτησίας εκτός από αυτές του William Cunninghame , ο οποίος έξυπνα αγόρασε το στοκ των συναδέλφων του, αξίας 3 πενών το μισό κιλό, για 6 πένες και αργότερα το πούλησε για 3 σελίνια και 6 πένες το μισό κιλό βγάζοντας ένα τεράστιο κέρδος και κάνοντάς τον διάσημο ανά τους αιώνες.
Στην Αγγλία ο Ιταλός εραστής Καζανόβα (1725-1798) ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που κάπνισε τσιγάρα. Στις Λονδρέζικες καφετέριες χωρίς μια σωστή σύσταση οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούσαν ο ένας τον άλλο. Αντάλλασσαν λέξεις μόνο σε ανάγκη και οτιδήποτε περισσότερο από αυτό συναντούσε δυσπιστία. Για πολλούς το κάπνισμα βοήθησε στο να αλλάξει αυτή η νοοτροπία.
Υπήρχαν διάφοροι πρόγονοι του σημερινού τσιγάρου, που θεωρούνταν φτωχός συγγενής του πούρου, που τώρα είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, αλλά όλα είχαν το κοινό γνώρισμα ότι ήταν μικρότερα σε μέγεθος, φθηνότερα από τα πούρα και τυλίγονταν με το χέρι σε χαρτί.
Σύμφωνα με αναφορές από ιεραποστόλους και ταξιδιώτες τα στριφτά τσιγάρα ήταν γνωστά στα μέσα του 18ου αιώνα στη Νότια Αμερική, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, όπου ονομάζονταν papelitos.
Τα στριφτά τσιγάρα αρχίζουν να κυκλοφορούν στην Ισπανία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντιων πολέμων (1792-1815), αλλά δεν ήταν παρά μόνο μετά τον πόλεμο της Κριμαίας (1856) όπου το τσιγάρο κυκλοφόρησε ευρέως στην Ευρώπη μέσω των ποικίλων συμμετεχόντων στρατών (Τούρκων, Άγγλων, Γάλλων και Ιταλών), που έβρισκαν φθηνότερο να τυλίγουν οι ίδιοι τα τσιγάρα τους παρά να αγοράζουν έτοιμα πούρα.
Ο Ναπολέων Ι (1769-1821) κατανάλωνε 3,5 κιλά καπνό το μήνα. Είχε αναρίθμητες ταμπακιέρες συμπεριλαμβανομένου και μίας με το πορτρέτο της πολυαγαπημένης του Ζοζεφίνας στο καπάκι. Τρελαμένος όταν έσπασε την παρακάλεσε να του στείλει μία άλλη που περιείχε και μια τούφα από τα μαλλιά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: